lauantai 22. marraskuuta 2014

Välitä, muista, ennakoi - minun liikunnan kiteyttäjäni

Tuntuuko sinusta koskaan, että elämässä on aivan liikaa muistettavaa? Minusta tuntuu. Aika useinkin. Tämän vuoksi olen rakastunut asioiden kiteyttämiseen. Siis sellaisiin lyhyisiin muistisääntöihin tai lauseisiin, jotka tiivistää isot asiat pieneen nippuun. Nämä pienet niput nimittäin vähentävät mukavasti muistikuormaa ja niiden avulla tärkeät asiat kulkevat helpommin mielessä arjen hulinassa. Ihanaa, että jotkut osavat tämän kiteyttämisen jalon taidon, sillä heiltä me muistiylikuormittuneet-ei-tiivistystä-osaavat voimme kaapata kiteytyksiä omaksi hyödykseen. Nimimerkillä 'varastin ja olen iloinen siitä' :)

Olet varmasti törmännyt Liikenneturvan sloganiin Välitä - Muista - Ennakoi. Minusta se on kerrassaan loistava. Lois - ta - va! Kiteytyksenä se toimii aika monessa yhteydessä: liikenteessä, lasten kasvatuksessa, työn tekemisessä, you name it, mutta minä olen nimennyt sen omaksi liikunnan kiteyttäjäksi. Nämä kolme sanaa nimittäin tiivistää ne oleellisimmat jutut, että liikunta pysyy osana omaa hektistä arkeani - päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen. Minäpä kerron, mitä kyseiset sanat merkitsevät minulle.


Välitä
Se oleellisin juttu. Liikun siksi, että välitän: itsestäni, omasta hyvinvoinnistani ja jaksamisestani. Helpommalla pääsisin varmasti monessa paikkaa (esim. kasvamalla osaksi sohvaa), mutta kun välittää asioista, niiden eteen jaksaa tehdä yllättävän paljon töitä.


Muista
Muistaminen liittyy minun arjen kompastuskiviin. Niitä on tietty jonkinmoinen kasa, mutta näitä kahta kun pidän muistissa niin ei huolta huomisesta. Liikunnan harrastaminen on kumpareista: välillä mennään flowssa ja välillä naama kyntää maata. Silloin kun kynnän, muistan, että se on vain väliaikaista ja menee ohi. Toinen muistaminen liittyy kehon huoltoon. Minun täytyisi muistaa siis tehdä sitä 35 -vuotiaalle vartalolleni. Se on uskomatonta, miten sen unohtaa, kun kroppa toimii hyvin ja muistaa vasta kun paikat alkaa reistaileen.

Ennakoi
Kun elämä pitää sisällään kokopäivätyön, tunnin työmatkat, 2 päiväkoti-ikäistä lasta, miehen (miksihän tämä on täällä listassa), juniorijoukkueen valmennustehtävät, kaiken maailman kotitöistä puhumattakaan niin voin kertoa, ettei liikuntaa tähän settiin liitettäisi ilman ennakointia. Saman lailla kun suunnittelen kaupassa käynnit ja hoitoon kuljettamiset, teen myös kalenterimerkinnät liikunnalle. Ennakoin niin paljon kuin mahdollista ja se auttaa.


Aika hassua, että sain purettua kiteytetyn sloganin tällaiseksi 200 sanan postaukseksi. Niin se vaan menee, kaikki eivät todellakaan osaa kiteyttämisen jaloa taitoa. Osaisitkohan sinä? Miten kiteyttäisit oman liikunnan harrastamisen arjen tiimellyksessä muistettaviksi sanoiksi tai lauseeksi?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti