perjantai 7. marraskuuta 2014

Testauksessa kompressiosukat

Liikuntavälineet innostavat tai ainakin pitävät liikunnan kipinää yllä. Ei siis todellakaan mitään turhakkeita. Tässä kokemuksiani kompressiosukista. Lue koko tarina tai lopusta tiivistetysti plussat ja miinukset sekä se, kannattaako kokeilla.


Tilasin alkukesästä netin kautta Zero Pointin kompressiosukat ja -säärystimet. Tietenkin suurin odotuksin, koska näille, jos jollekin, on isketty aika paljon lupauksia:

Vaikkei näillä pinkeillä pääse lentoon,
piristävät ne ainakin mieltä.
Kompressiosukkien käytön ennen harjoituksia kerrotaan aktivoivan lihaksia ja herättävän aineenvaihduntaa. Suorituksen aikana ne parantavat lihaksen toimintaa ja vähentävät lihasjännitystä ja maitohappojen kertymistä. Suorituksen jälkeen nämä ihmesukat nopeuttavat palautumista. Lisäksi ne pienentävät loukkaantumisriskiä.

Huh huh, mitkä sukat! Seuraavalla mallilla pystyy varmasti lentämäänkin. Okei, jos vakavasti puhutaan, niin uskon suurimpaan osaan näistä lupauksista.

Tiedän, että sukan kompressio (puristus) painaa ulkoisesti kudoksia ja sitä kautta parantaa laskimoiden toimintaa ja lymfanesteen kiertoa. Tämä näkyy siis verenkierron ja aineenvaihdunnan parempana toimintana ja sitä kautta hyöty on varmasti ulosmitattavissa myös suorituksesta ja palautumisen tehostumisesta.




Uskon siis sukkien toimivan teoriassa, mutta miten ne toimivat käytännössä?

Ensimmäinen haaste oli saada sukat jalkaan. Tässä huomasi eron kompressiosukkien halpisversioihin - materiaali on kuin eri planeetalta. Sukat tukevat enemmän ja ovat sen vuoksi myös hankalammat päällepuettavat. Onneksi sukkien mukana tuli tällainen esite. Ensin vähän ihmettelin, miksi esitteessä on sukkien pukemisohjeet, mutta vinkit auttoivat kyllä paljon ensimmäisellä puentakerralla.


Esitteessä kerrottiin hyödyistä, käyttötavoista, tutkimuksista yms.
Minusta tämänlainen esite on merkki laadukkaasta tuotteesta. 

Olen käyttänyt sukkia juoksulenkeillä, kuntosalilla ja kotosalla treenatessa. Lisäksi olen pukenut sukat jalkaan noin puoli tuntia ennen harjoitusta ja pitänyt niitä suorituksen jälkeenkin (esim. venytellessä).

Ehdoton hyvä puoli sukissa on, että ne tukevat ja lämmittävät. Pohjelihakset saa nopeasti "iskukuntoon" ja lämpö pysyy hyvin yllä, vaikka treenissä tulisikin taukoja. Sukkien tuenta tuntuu auttavan myös liikkeen hallinnassa, esimerkiksi juoksun kontaktivaiheessa, vaikka voi kyseessä olla myös ajatteluun liittyvä plasebovaikutus eli tulee parempi hallinnan tunne. Mene ja tiedä.

Oman kokemukseni mukaan sukkien hyöty suorituskyvyn kannalta on suurin juuri juoksussa. Kuntosalikäytössä tai kotijumpissa en hyötyä pystynyt niinkään tunnistamaan. Ehkä lämpövaikutus ja palautumisen tehostuminen hyödyttää vähän, mutta ne vaikutukset saa varmasti halpisversioillakin.

Extrapointsit sukat saa pirteästä väristä. Paljon oli tarjolla muitakin makeita värejä, mutta päädyin pinkkeihin sukkiin ja näihin neon keltaisiin säärystimiin.


Eikös nämäkin ole aika pirtsakat?

Nämä säärystinmalliset toimivat yhtä hyvin kuin sukatkin, mutta ovat selkeästi helpommat pukea. Malli on toimiva siinäkin mielessä, että niitä ei tarvitse olla pesemässä jokaisen treenikerran jälkeen - kenkähiet menevät normaalien sukkien mukana pesuun ja säärystimet ovat käytettävissä seuraavallakin kerralla lähes freeseinä.


Kaiken kaikkiaan toimivat "pohkeen kiristäjät" nämä kompressiosukat. Käyttö jatkuu ehdottomasti itsellä, erityisesti juoksulenkeillä. Oikein odotan ensi kesää, että nämä pirteän väriset puristajat pääsevät näkymään pitkien housujen vaihtuessa lyhkäisiin shortseihin. Oih, tule kesä pian :)


Kesää odotellessa kootusti vielä kompressiosukkien (ja säärystimien) plussat ja miinukset:

+ Tukee ja pitää lihakset lämpimänä
+ Tuntui parantavan suorituskykyä juoksukäytössä
+ Sukan tiukkuus tuntuu suorituksen aikana hyvältä, ihan kuin liikkeet olisivat enemmän "hallinnassa"
+ Psyykkinen apu. Olo tuntuu timmimmältä ja sukat näyttävät niin pirteiltä! Iso tekijä naisilla.
+ Säärystinmalli toimii hyvin tällaisella paljon jaloista hikoavalla - ei tarvitse olla joka käyttökerran jälkeen pesemässä
+ Tuote-esite ja muodikkaat värivaihtoehdot
+ Laadukas tuote

- Kohtalaisen haasteelliset pukea päälle
- Tilatessa pitää mittailla pohkeen koko, että saa oikean kokoiset sukat/säärystimet
- Lajikohtainen hyöty, kalliit sukat eivät satsauksen arvoinen kaikkien liikuntamuotojen harrastajille
- Sukkien todellista hyötyä vaikea todentaa. Täytyy vain uskoa.


Summa summarum: Kannattaa kokeilla



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti