lauantai 20. joulukuuta 2014

Lajikokeilussa fitnessbag -treeni

Kirjoitin heinäkuussa liikunnan laajasta lajivalikoimasta. Samalla lupasin, vastaiskuna oman lajivalikoimani tylsyydelle, kokeilla kolmea uutta lajia ennen vuoden vaihdetta. Syksyn aikana testattavana on ollut jo golf  ja polkujuoksu, viimeiseksi lajikokeiluksi valikoitui fitnessbag -treeni. Tässä kokemuksia aiheesta ja aiheen vierestä.


Viimeinen lajikokeilu jäi vähän viime tinkaan, meinasin nimittäin joulukiireiden keskellä unohtaa koko jutun. Laho pää, mutta onneksi ei liian laho. Huolimatta pään lievästä lahoisuudesta, viimeisen lajin valinta oli helppo. Olen pohtinut kesästä saakka fitnessbagin hankintaa kotitreenikäyttöön, mutta mies on pistänyt hanttiin. Hänen mielestään olisi ihan sama, vaikka täyttäisin vanhan treenikassin hiekalla ja harjoittelisin sillä. Kesällä voin kokeilla tällaista kotitekoista harjoitussäkkiä, mutta lajikokeilun varjolla pääsin kokeilemaan ihan aitoa fitnessbagia.

Ennen kuin alan kertomaan treenitarinaa, kirjoitetaan lyhyesti faktatietoa lajista ja itse treenivälineestä. Fitnessbag on siis kahvakuulan tyylinen harjoitussäkki, jolla voi tehdä toiminnallista lihaskuntoharjoittelua. Käytännössä tämä tarkoittaa erilaisten liikkeiden tekemistä siten, että säkki toimii lisäpainona, liikevastuksena, alustana tai jopa potku- tai nyrkkeilysäkkinä. Kahvakuulaan verrattuna fitnessbag on oman ennakkokäsitykseni mukaan turvallisempi (pehmeämpi) ja useammat otekahvat mahdollistavat monipuolisemmat liikevalikoimat. Saas nähdä, onko näin.

Tällaiselta näyttää aito Fitnessbag.

Kävin fitnessbag -treenissä viime viikonloppuna. Paikalle menin hyvissä ajoin, varmaan 20 minuuttia ennen tunnin alkua. Ajattelin, että ehdin valmistautua henkisesti uuteen treeniin ja vakoilla kanssatreenajilta, mitä välineitä kannattaa itselle haalia. Koska vetäjää ei näkynyt mailla ei halmeilla, eikä saliin päässyt, meni tuo valmistautuminen lähinnä virtuaaliystävyyttä hoidellen eli facessa.

Kun vetäjä lopulta saapui, viisi minuuttia ennen tunnin alkua, ei valmistautumaan päässyt sittenkään. Treenipaikan ja välinevaraston avaimia ei löytynyt mistään eikä keneltäkään. Lopulta avain kuitenkin löytyi, en tiedä mistä, ja pääsimme saliin. Siinä sitten paniikissa pyörin kuin puolukka ja koska epätoivoisesti kuljin toisten perässä, jäin ilman isompaa säkkiä. Isompia 10 kg säkkejä oli vain muutama ja ne ehtivät loppua. Oli siis selvittävä 5 kg säkillä. Vetäjä kyllä kehotti vuorottelemaan säkkien kanssa ja jakamaan ei-käytössä olevia, mutta eipä se paljon harmitusta pienentänyt. Olisin halunnut saada oman.

Tunti alkoi lopulta kymmenen minuuttia myöhässä, kylläkin tahattomasti, kun vetäjä luuli tunnin alkavan vartin yli. Tässä vaiheessa oma sietokynnys oli kuitenkin jo ylittynyt. Ei tämän lajikokeilun nyt ihan näin pitänyt mennä. Ymmärsin kyllä, ettei kukaan tahallaan törttöillyt, mutta silti totuus on, että olin maksava asiakas ja viettämässä itselleni "arvokasta" vapaa-aikaa. Aika ja raha on tälle tallaajalle isoja juttuja.

Eikä tämä sähläys ollut ensimmäinen kerta. Erityisesti tällainen "palvelu" tuntuu käsittämättömältä, koska samaan aikaan liikuntakeskuksissa valitetaan asiakaskadosta. Mutta niin makaa kuin petaa. Jos sujuvuudesta ja hyvästä asiakaskokemuksesta ei pidetä tuon parempaa huolta, voi kasvavat asiakasmassat varmasti unohtaakin. Eikös se niin mene, että hyvästä palvelusta kerrotaan kolmelle kaverille ja huonosta kolmelle sadalle. Niin taisi käydä nytkin. No, nyt kun on höyryt päästelty ulos (anteeksi lukijat), mennään takaisin asiaan.


Kaiken kaikkiaan fitnessbagilla treenaaminen oli kivaa ja ärsytyskin onneksi katosi sitä mukaa, kun hiki nousi pintaan. Tunti oli rakennettu siten, että treenin aikana kaikki lihasryhmät käytiin kerran lävitse erilaisten liikkeiden avulla. Liikkeitä tehtiin aina kolme nousujohteista sarjaa siten, että jokainen sarja oli edellistään haastavampi. Toistoja tuli yhden sarjan aikana sen verran, että treeni oli lihaskunnon harjoittamisen kannalta lihaskestävyys -tyyppinen. Koska tämän tyyppinen treeni ei kuulu yleisesti omaan lihaskuntoharjoitteluun, olin välillä aika kovilla, erityisesti hauiksissa. Myös keskivartalon syville lihaksille fitnessbagin heiluttelu antaa hyvän treenin, mutta sykettä en en tällä tunnilla saanut paljoakaan nousemaan.


Yhteenvetona viimeisestä lajikokeilusta sanoisin, että vaikka ihan hetkeen en ole osallistumassa fitnessbag -tunnille, on harjoitussäkki treenivälineenä minulle positiivinen yllätys. Tuon tunnin jälkeen pää on ruksuttanut yhtä jos toista vaihoehtoista liikettä, missä harjoitussäkki toimisi loistavasti. Täytynee vielä surffailla netissäkin, koska sieltä liikevariaatioita löytyy aina pilvin pimein. Näitä löydettyjä liikkeitä voi sitten kokeilla joko sillä omatekoisella säkillä tai, jos luvan saa, ihan tällaisella aidollakin :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti