torstai 3. heinäkuuta 2014

Paljasjalkakengät - lentoa lenkkiin vai jalkapuu juoksuun?

Liikuntavälineet innostavat tai ainakin pitävät liikunnan kipinää hyvin yllä. Ei siis todellakaan mitään turhakkeita. Tässä kokemuksiani barefoot eli paljasjalkakengistä. Lue koko tarina tai lopusta tiivistetysti plussat ja miinukset sekä se, kannattaako kokeilla.

Vuosi sitten tämä hurahtelija osti paljasjalkakengät. Pääasiassa uteliaisuuttani, mutta myös siksi, että niistä löytyisi ratkaisu akillesjännevaivoihini. Olin jostain lukenut, että kengät auttaisivat oikeanlaisen juoksutyylin, askelluksen ja kehon asennon löytymiseen ja sitä kautta kaikki vaivat tietenkin poistuisivat. Tietenkin ja kaikki, sisäiset, ulkoiset ja kaverinkin, jos hyvin kävisi.





Tässähän nämä, minun paljasjalkakenkäni. Kevyet, ohutpohjaiset kengät, jossa kanta ja päkiä ovat samalla korkeudella. Näiden ominaisuuksien vuoksi kengät tuntuvat siltä kuin olisi paljain jaloin. Myönnän, ne ovat hassun näköiset ja oma siro 42 muistuttaa hyvin pitkälti kanoottia. Ja vielä sellaista kanoottia, mikä uppoaisi välittömästi eli tiesin, ettei niillä olisi asiaa vetten päälle. Ihan ok, koska juoksua varten ne hommasinkin.

Itse hankin tavallista juoksukenkää muistuttavat paljasjalkakengät, vaikka suositumpi on varmasti viisivarpainen malli. Siis sellaiset, joissa kaikilla varpailla on oma yksiönsä. Syy, miksi päädyin tähän perusmalliin johtuu kakkosvarpaani pituudesta. Se on ihan hel**tin pitkä. Eräs joukkuekaverini kerran mittasi, että hänen pikkurillinsä oli saman mittainen. Ihan oikeasti, saman mittainen! Tässä vaiheessa kaikki varmaan katsoo omaa pikkurilliään :) Voin vain todeta, että jos olet noin 160 cm, tiedät kakkosvarpaani pituuden. Kaikki varmasti ymmärtävät nyt valintani.

Paljasjalkakenkieni matka alkoi maltillisella käytöllä. Ajoin paljasjalkakenkiä sisään ohjeiden mukaan eli käytin aluksi oleskelukenkinä kotona, sitten kuntosalilla ja ryhmäliikuntatunneilla. Pikku hiljaa siirryin käyttämään myös juoksulenkeillä. Ensin lyhyillä lenkeillä ja pehmeällä alustalla, sitten pidemmillä. Pääasia oli, että jalat tottuisivat uuteen, päkiäpainotteiseen juoksutyyliin, ja hyvin tottuivatkin. Vähän tuntui aluksi juoksulenkkien jälkeen pohkeissa, mutta nyt kipeytyminen on aika harvinaista.

Tällä hetkellä, vuoden käytön jälkeen juoksen välillä paljasjalkakengillä, välillä normaaleilla juoksukengillä. Paljasjalkakengät on eniten käytössä pururatalenkeillä ja siellä kengät ovat loistavat. Muita toimivia alustoja ovat pienirakeinen hiekka (kivet todellakin tuntee pohjan läpi eli soralla et pysty juoksemaan), urheilukentän pinnoite ja nurmi. Lumella koitin muutaman kerran, mutta kyllä siinä kylmä tulee varpaille. Asfaltilla juoksuun en ole vieläkään tottunut, vaan aina, kun löytyy tasainen tienreunus, juoksen siinä. Lyhyet asfalttilenkit menee, mutta pidemmille lenkeille laitan aina tavalliset kengät.

Entä ne parhaat käytön kokemukset? Alkuperäiseen hankintasyyhyn en näistä kengistä löytänyt ratkaisua, akillesjänteet vaivaavat ajoittain edelleen. Silti en kadu ostostani, koska olen saanut paljon muuta tilalle.

Tuntuma alustaan tuo juoksuun ihan uuden ulottuvuuden ja tuntuu mahtavalta. Käytännössä saan kuntoa kohottavan treenin yhdistettynä jalkapohjien käsittelyyn. Aika hyvin. Kenkien keveys ja juoksutavan muutos luo ilmavuutta juoksuun ja uskonkin paljasjalkakenkien käytön parantavan kimmoisuusominaisuuksiani. Sprinttejä juostessani tunnen meneväni nopeampaa. Ehkä en mene, mutta se tunne tuntuu aika kivalta. Ehdoton suosikkini näiden kenkien suhteen on kuitenkin se, että kun ne pukee ylleen, tulee oikeasti urheilullinen olo. Siis urheilullisempi kuin tavallisilla juoksukengillä. Ei huonommin tällaisilta hassun näköisiltä läpsyköiltä ;)


Lopuksi vielä kootusti paljasjalkakenkien plussat ja miinukset:
+ tuovat urheilullisen olotilan (wuhuu!!)
+ tuntuma alustaan
+ ilmainen jalkapohjakäsittely
+ muuttavat juoksutyyliä päkiäpainotteisemmaksi
+ parantavat kimmoisuutta
+ voi sujauttaa helposti pesukoneeseeen (hyvä varsinkin jos käyttää ilman sukkia)
- eivät toimi kaikilla alustoilla ilman säännöllistä harjoittelua ja pitkäjänteistä totuttelua
- kylmät talvella (mutta eivät liukkaat)
- väärällä juoksutyylillä ja käytöllä voivat aiheuttaa enemmän haittoja kuin hyötyjä


Lopputulos = Kannattaa kokeilla

3 kommenttia:

  1. onko järkeä hommata, jos on pakko käyttää kokopohjallisia?

    VastaaPoista
  2. Veikkaan et maltillisella paljasjalkakenkien käytöllä (sisäänajolla) voisit jopa päästä eroon niistä pohjallisista. Nämä kengät nimittäin laittaa ne sun jalkaterän pienet lihakset käyttöön ja lopulta ne tukevat sun jalkaa eikä ne pohjalliset. Mut pohjalliset näissä kengissä ei toimi.

    VastaaPoista
  3. Nykyään on saatavilla paljasjalkakenkiä myös talvikäyttöön, mukavasti tietoa https://www.ebnstore.fi

    VastaaPoista