sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Kannattaako sinun hankkia itsellesi personal trainer?

Valmentaminen näyttelee isoa roolia aktiiviurheilun puolella ja totuus on, ettei kukaan nouse pelkästään omin avuin palkintokorokkeille. Menestyksen taustalla on paljon tietoa, taitoa ja kokemusta, usein monien eri ammattilaisten tuottamana. Tämä aktiiviurheilun valmennusmaailma on siirtynyt hiljalleen myös yksityispuolelle ja monet hankkivatkin personal trainerin, ravitsemusneuvojan tai muun asiantuntijan tukemaan ja ohjaamaan omaa hyvinvoinnin matkaansa. Toiset vielä pohtivat asiaa. Jos olet yksi asiaa pohtivista, toivottavasti saat tukea päätöksen tekoon tästä kirjoituksesta. Tässä nimittäin omat kokemukseni valmennuksen hyödyistä.


Havahduin tällä viikolla huomamaan, että elän ilman valmentajaa. Aika outoa. Viimeiset 30 vuotta elämääni on kuulunut vähintäänkin yksi valmentaja - ensin se oli oma isä, myöhemmin valmennuksesta on vastannut yksi jos toinenkin. Monina kausina ihan kokonainen valmennustiimikin. Koko uran aikana olen saanut olla tekemisissä useiden kymmenien eri lajivalmentajien, entisten lajikonkareiden, fyysisen puoleen tai lihashuoltoon erikoistuneiden ammattilaisten kanssa. Taisi eräällä kaudella olla käytössä psykologikin. Tunnen olevani äärimmäisen etuoikeutettu. Olen saanut nauttia valtavasta tieto- ja taitomäärästä ja kaikkea tätä osaamista on käytetty, jotta minä kehittyisin ja saavuttaisin asetetut tavoitteet yhdessä joukkueen kanssa. Enkä varmasti ole koskaan muistanut kiittää tästä etuoikeutetusta asemasta kunnolla. Voi kun kiitokseni tavoittaisi edes osan heistä.

♡ Kiitos ♡


Päävalmentaja on koripallossa koko homman kapellimestari. Hän pitää huolta kokonaisuudesta ja harjoittelun rytmittämisestä. Hän kerää ympärilleen osaavat ammattilaiset, jos oma tietotaito ei riitä. Pelaajan rooli on helppo - hän tulee suunniteltuihin treeneihin paikalle ja toteuttaa annetut treenit kunnolla. On aika helppoa, kun joku muu pitää hallussaan isot linjavedot ja itse vaan treenaa.

  • Tuntuuko, että hyvinvoinnin kokonaisuus on hukassa? Onko joku osa-alue hanskassa, mutta toisesta ei ole sitten pienintäkään hajua? Tuntuuko, että osa-alueet eivät toimi optimaalisesti yhdessä? Tässä ongelmassa apu löytyy varmasti palkkaamalla monipuolisella tietämyksellä varustettu personal trainer. Osaava PT katsoo hyvinvoinnin isoa kuvaa (big picture) ja pitää huolen, että osa-alueet ovat tasapainossa ja kehitystä tapahtuu koko ajan.  





Lihaskunnon kehittäminen ja ylläpitäminen kuului normaaliin urheilijan arkeen, vaikkakin treenin pääpaino oli lajiharjoituksissa. Siinä vaiheessa, kun painoja alettiin lisäämään niskaan, oli todella oleellista, että liikkeet osasi tehdä oikein. Tiedät varmaan miksi? Että treeni menisi perille ja säästyttäisiin rasitusvammoilta ja loukkaantumisilta. Kun fyysinen valmentaja opetti liikkeet nuorena, pystyi treenit tekemään vanhempana omatoimisesti. Pelkkä treeniohjelman saaminen riitti.

  • Haaveiletko kuntosalitreenien aloittamisesta? Tekisikö mieli kuntosalilaitteiden lisäksi tehdä välillä treeniä vapailla painoilla? Onko unelmissa timmi, lihaksikas vartalo? Mitä kokemattomampi salikävijä olet tai mitä enemmän haluat painoja ja tehoja treeniin (=tuloksia), sen tärkeämpää on osata tehdä liikkeet oikein. Lihaskuntoharjoitteluun erikoistunut omavalmentaja opettaa oikeat liiketekniikat ja todella pätevä tyyppi valjastaa sinulle vielä sellaisen tietämyksen, että selviät jatkossa omin avuin.


Joukkueen tavoite oli aika monena vuotena Suomen mestaruus. Näin kunnianhimoisella tavoitteella on itsestään selvää, että neuvoja on otettava siltä, joka asiasta eniten tietää tai on kokenut ja elänyt samanlaista tavoitteellista elämää - tehnyt työn ja saavuttanut maalin. Lisäksi ulkopuolisen näkökulman saaminen treenaamiseen ja pelaamiseen on oleellista siitäkin syystä, että omaan tekemiseen tulee helposti putkikatse-efekti. Huipulla erot ovat pieniä, joten sivusokeuteen ei ole varaa.

  • Vaikka monenkaan liikunnan harrastajan tavoite ei ole kultainen mitali, voi pienempikin tavoite tuntua haastavalta saavuttaa. Isommat "elämänmuutos projektit" voivat tuntua jopa pelottavilta. Jos oman tavoitteen saavuttaminen tuntuu liian isolta askeleelta ottaa yksikseen, antaa valmentajan tuki paljon ja yhdessä eteen tulevia seiniä on helpompi kaataa. Erityisesti tilanteessa, jossa tavoitteen haluaa saavuttaa mahdollisimman nopeasti, on osaavan valmentajan rooli ehdoton.

Itsekseen treenaminen oli välillä, ainakin nuorena, vähän sitä sun tätä. Mutta kun vieressä valmentajan huusi kurkku suorana tai näki joukkuekaverin vetämässä vieressä räkä poskella, oli omakin treeni huomattavasti tehokkaampaa. Tunnustan - edelleenkin motivaatio on kuin eri planeetalta, jos ympärillä on muita tai joku on vahtimassa. Onneksi jotkut ovat tässäkin parempia ja pärjäävät itsekseen. 


  • Onko vaikeuksia saada itsestään irti treenatessa? Houkutteleeko sohva useammin kuin lenkille lähtö? Tekeekö mieli luovuttaa heti, kun alkaa tuntumaan pahalta? Ensiksi kannattaa kokeilla seuran voimaa, mutta jos sekään ei auta, kunnon auktoriteetillä varustettu valmentaja saa kyllä hikeä (ja kyyneleitä) aikaiseksi. Jos vain olet valmis siihen.


Cooperin testit, "piippitestit", 1RM testit, suoran hapenottokyvyn testit, lihaskuntotestit... Muutaman kerran pääsin pissitesteihinkin :D Testit ei ikinä olleet suosikkejani, mutta aika loistavastihan ne kertoivat missä mennään ja miten jatketaan. Pakollinen paha siis.

  • Tekisikö mieli tietää, mikä on oma tämänhetkinen tilanne? Tai onko tavoite sellainen, että testeistä voisi saada hyviä vinkkejä jatkoa ajatellen? Testejä voi toki tehdä omatoimisesti, mutta hyvä valmentaja tuntee parhaimmat testit juuri oman tavoitteesi kannalta ja pusertaa sinusta todelliset maksimit esiin.


Loukkaantumisia tuli eteen, joku kausi enemmän, joku kausi vähemmän. Isommilta vammoilta (vain yksi polvileikkaus ja poikki mennyt hammas) luojan kiitos säästyin, mutta pienemmistäkin vammoista oli tavoitteena päästä aina mahdollisimman pian pelikuntoon. Onneksi oli ihmisiä ympärillä neuvomassa, lohduttamassa, teippaamassa, paikkaamassa ja ennen kaikkea, puhumassa järkeä, että malttaisi aloittaa tarpeeksi kevyesti.

  • Vammoja, sairauksia tai vähintäänkin näiden uhka on meillä kaikilla läsnä. Neuvokas valmentaja osaa välttää montut ja nostaa niistä ylös, jos sellaiseen tippuu. Etenkin, jos olet loukkaantumisherkkä (huonotuurinen) ja lisäksi malttamaton ylitreenaaja, on valmentaja todella järkevä "hankinta".  



Siinä oli pitkät tarinat omakohtaisia hyötyjä. Toivottavasti jaksoit lukea loppuun ja ennen kaikkea sait vastauksen siihen mihin lupasin: kannattaako sinun hankkia itsellesi valmentaja? Tietysti ennen asian päättämistä on hyvä kurkistaa sinne lompakon pohjalle tai tilin syövereihin, ihan ilmaiseksi kun tietoa ja ohjaamista ei jaeta. Mutta eikös tämä hyötyjen ja maksamisen vertailu ole läsnä aika monessa kohtaa arkea? Osa päätöksistä on hyviä ja toiset taas ei. Niin se menee tässäkin.


Hyviä, osaavia valmentajia kannattaa kysellä tutuilta ja liikunnan ammattilaisilta, googlettamalla en lähtisi etsimään hyvää PT:tä. Tutun suosittelemana "ostoksestaan" voi olla varmempi ja kysellä tarkemmin, onko valmentaja juuri sellainen jota olet etsimässä.

Jos joku lukijoista on kiinnostunut saamaan minua valmentajakseen, voi ottaa yhteyttä sähköpostitse. Osoite löytyy tuolta ylhäältä oikealta. Keväälle olen pelannut kalenteriini sen verran väljyyttä, että muutaman valmennettavan ohjaaminen onnistuu loistavasti.




Tsempit vielä kaikille treenaamiseen ja sen oikean valmentajakumppanin etsintöihin :)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti