maanantai 21. heinäkuuta 2014

Tämän avulla pääset eroon lihaskireydestä

Liikuntavälineet innostavat tai ainakin pitävät liikunnan kipinää hyvin yllä. Ei siis todellakaan mitään turhakkeita. Tässä kokemuksiani putkirullasta eli foam roller:sta. Lue koko tarina tai lopusta tiivistetysti plussat ja miinukset sekä se, kannattaako kokeilla.

Sanooko putkirulla sinulle mitään? Katsopas kuvaa, edelleen pihalla? Tämä hauskan näköinen pötkylä on tarkoitettu lihasten huoltoon: kireiden lihaskalvojen avaamiseen, lihaksen mekaanisen hierontaan ja lihasvenytykseen. Rullailun avulla saadaan poistettua lihaskipuja, parannettua liikkuvuutta ja lihasten aineenvaihduntaa. Tämän pitäisi näkyä lihasten parempana toimintana ja (rasitus)vammojen ehkäisynä. Ei liene suuri ihme, että sellainen löytyy minultakin.

Tältä näyttää oma rullani, mutta
saatavana myös eri pituisia,
paksuisia ja nystyröillä tai ilman. 
Putkirulla on ollut käytössäni reilun puoli vuotta. Sillä on rullailtu - välillä enemmän, välillä vähemmän. Näin se vaan itsellä tuppaa menemään. Toimivat jutut otetaan käyttöön aina kun paikat reistailee, muuten ne lojuu nurkissa. No, rullan onneksi olen aika usein jostain jumissa :)

Ensimmäisellä kerralla ei rullailu tuntunut missään ja ehdin jo pelästyä, että mitä meninkään ostamaan. Toisella kerralla alkoi jo tuntua. Itseasiassa aika tuntuvastikin, koska seuraavana päivänä tuntui jopa pientä "lihaskipua". Luultavasti jumi lähti aukeamaan. Nykyään rullailen aina, kun paikat ovat jumissa, jolloin saan kireyden ja mahdollisen lihaskivun pienentymään tai poistettua kokonaan.

Alussa rullasin pääasiassa pohkeita (kyllä, tälläkin hain apua akillesjännevaivoihin). Nykyään rullailen myös muita kropanosia: takareisiä, pakaroita, etureisiä, reiden ulkosivuja, selkää ja kylkiä. Alla on muutama kuva esimerkiksi rullausasennoista.





Kuvat luonnollisesti staattisia, joten avaan vähän omaa rullaustani. Aluksi rullailen pitkin lihaspituutta edes takaisin muutaman kerran. Sen jälkeen vaihtelen sen verran asentoa, että saan kohdistettua rullausta lihaksen eri kohtaan (esim. pohkeen taakse ja molemmille sivuille). Jos lihas on erityisen kipeä, yritän ottaa painoa enemmän käsille tai toiselle jalalle. Jos löydän selvän kipupisteen, annan paineen vaikuttaa paikallaan noin 30 sekunnin ajan (kipu hellittää usein tässä ajassa). Jos erityistä kipupistettä ei ole, rullaukseen menee per kropanosa noin 10-30 sekuntia. Ainakaan itse en sen kauemmin ole rullaillut.

Pääasiassa olen käyttänyt putkirullaa liikunnan jälkeen venyttelyn yhteydessä, mutta käsittääkseni se toimii hyvin myös treeniin valmistavana harjoitteena. Putkirulla kulkee koon ja painon vuoksi helposti mukana, joten sen suhteen alkuverryttelykäyttö on mahdollista. Muutakin käyttöä putkirullalle varmasti on, ajattelin kokeilla ainakin tasapainotreeneihin ja lihaskuntoliikkeisiin. Jos sinä olet sisimmiltäsi kunnon Pelle Peloton, vinkkaa meille kaikille hyviä putkirullan käyttötapoja.

Joka tapauksessa tämä hassun näköinen pötkylä on toimiva kapistus ja avaa hyvin lihaskireyksiä. Taitaa se avata vähän muitakin kireyksiä, koska kotona rullaillessani näkee monesti hymyileviä kasvoja. Poistaa siis ainakin meidän kotona kireyksiä myös ympärillä olevilta ihmisiltä :)

Putkirullan plussat ja miinukset:
+ Toimiva lihaskireyksien poistaja säännöllisellä käytöllä
+ Avaa sellaisiakin paikkoja, joihin tavallisilla venytyksillä hankala päästä käsiksi, esim. pakara
+ Löytää uskomattoman helposti kipupisteitä (tosin joku voisi laittaa tämän miinukseksi)
+ Hauskaa "omahierontaa" lihaksille (ei tartte vaivata puolisoa)
+ Rullailun yhteydessä saa samalla vähän keskivartalotreeniä
+ Kevyt ja kompakti
+ Kekseliäs keksii muutakin käyttöä
- Liikuntaväline, jonka käyttö ei näytä maailman järkevimmältä
- Rullailu rasittaa aika paljon hartioita
- Käytön opettelu vie aikaa

Lopputulos = kannattaa kokeilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti