maanantai 28. heinäkuuta 2014

Tavoitteena onnistuminen

Innostus itsessäänkin vie eteenpäin, tavoitteen kanssa tai ilman. Se on selvä. Silti suosittelen miettimään aika ajoin tavoitetta, edes pientä sellaista, koska sen määrittämisestä on oikeasti hyötyä. Minäpä kerron mitä.

Ensimmäisessä kirjoituksessani kuvasin innostumista ja innostumisen ohjausta moottoripyörällä ajamisesta kautta. Jos tätä samaa vertauskuvaa käytetään edelleen, minusta ajomatkan määränpää, kohde minne on menossa, kuvastaa hyvin tavoitetta. Välillä tehdään pitkiä matkoja, välillä lyhyitä reissuja, välillä ajellaan huvikseen. Kaikki nuo vaihtoehdot on hyviä, pääasia on, että ajaa – tekee innostuksellaan jotain konkreettista.

Liikunnassakin on erilaisia määränpäitä, eri kokoisia tavoitteita. Varsinkin urheilijoilla on pitkiä tavoitteita; kausitavoitteita, viiden vuoden suunnitelmia, ties mitä. Isot elämäntapamuutoksetkin ovat varmasti näitä pitkiä matkoja. Joskus tavoitteet ovat pienempiä, kuten painon pudottaminen, kunnon kohottaminen tai tiettyihin kilpailuihin valmistautuminen. Välillä liikunnasta kannattaa toki nauttia ilman sen kummempia tavoitteita tai määränpäitä. Menee vain ja liikkuu innostuksen viemänä.

Kaikki nämä tavat toimivat, mutta kokemuksen kautta olen huomannut, että tavoitteen asettamisesta on paljon hyötyä. Hyötyä, josta en enää luopuisi.
  • Tavoitteen avulla tiedän helpommin, mitä valintoja minun tarvitsee tehdä. On helpompaa, kun on joku "maali", johon peilata päivittäisiä ja viikottaisia valintoja.
  • Tavoite määrittää liikunnan harrastamiselleni suunnan. Tämä suunta määrittää millaisia treenejä minun kannattaa tehdä ja kuinka usein.
  • Tavoite auttaa asioita tapahtumaan ympärilläni kuin itsestään. Jälkikäteen katsottuna moni tavoitteeseen liittyvä asia, olosuhde, tunne tai muu tärkeä asia, on vain tullut eteeni kuin itsestään. Tavoitteissa on taikaa.
  • Tavoitteen avulla tunnistan helpommin onnistumiseni. Ja kun tavoite on pilkottu tarpeeksi pieniin osiin, saan onnistumisia viikoittain, jopa päivittäin. 
Tavoitteen ei siis tarvitse olla iso, ei vuosien tai kuukausien pituinen. Se voi olla lyhyempikin, vaikka viikon tai jopa päivän mittainen. "Tällä viikolla teen kaikki treenit, jotka suunnittelin ja täysillä" tai "Tänään en luovuta ja kannustaa muitakin vierelläni". Pääasia on, että sen määrittämisen avulla pääsee käsiksi edellä mainittuihin hyötyihin. Eikä tavoitteen tarvitse olla kiveen kirjoitettu, mutta voi sen jääkaapin oveen kirjoittaa muistin tueksi. Tässä omani samaisessa paikassa.

Mainio tavoite: sitä voi tavoitella koko lopun elämää
ja onnistumisenkin voi kokea joka ikinen päivä.

Oivallus numero neljä on osa minua ja olen iloinen siitä:
Tavoite, pienikin sellainen, auttaa innostuksen valjastamisessa onnistumiseksi. Se määrittää matkalle suunnan, tuo ryhtiä tekemiseen ja sen avulla tunnistaa helpommin onnistumisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti