keskiviikko 6. elokuuta 2014

Tiedätkö persoonallisuustyyppisi?

Tunnetko itsesi, oman persoonallisuutesi? Entä pystyisitkö saman tien luettelemaan 5 vahvuuttasi ja heikkouttasi? Minä uskon, että itsetuntemukseni on hyvä ja tiedän millainen olen. Vahvuudet ja heikkoudetkin tulisi varmasti lueteltua minuutin sisällä. Tästä on siis hyvä jatkaa eteenpäin.

Edellisenä viikonloppuna (itsevarman) itsetuntemuksen testaamiseen tuli hyvä mahdollisuus, kun eksyin enneagrammista kertovalle sivustolle. Enneagrammi on siis yksi psykologinen työkalu itsetutkiskeluun ja se perustuu yhdeksään erilaiseen persoonallisuustyyppiin. Jos haluat tutustua asiaan perinpohjaisesti, voit aloittaa vaikka wikipedian kautta.

En itse ollut aiemmin kuullut moisesta, mutta enneagrammi vaikutti mielenkiintoiselta ja testikin huomattavasti perinteisiä "testaa kuka olet" -viihdetestejä uskottavammalta. Näitä enneagrammi testejä on varmasti muitakin, mutta itse kävin tekemässä testin Namasten sivuilla. Käy sinäkin, ei mene kuin viitisen minuuttia (siis jos tunnet hyvin itsesi ja osaat valita itseäsi kuvaavat sanat suhteellisen nopeasti).

Yhdeksän persoonallisuustyyliä kuvana
(www.namaste.fi)

Testin mukaan tulet olemaan joku näistä (tai yhdistelmä): Tarkka Laadunvalvoja, Avulias Huoltaja, Tehokas Suorittaja, Luova Individualisti, Tutkiva Asiantuntija, Uskollinen Kyseenalaistaja, Innostuva Suunnittelija, Vahva Vaikuttaja tai Sopeutuva Rauhanrakentaja.

Testi antoi minulle vastaukseksi kaksi persoonallisuustyyliä. Toivottavasti se ei tarkoita jakomielitautisuutta, vaan kahta lähes yhtä vahvaa persoonaalisuuden tyyliä. No, arvaa mitkä kaksi minä olen? Ei ollut ainakaan itselle yllätystulos eli sieltähän tuli Tehokas Suorittaja ja Innostuva Suunnittelija :)

Tunnistan itseni molempien persoonallisuustyylien kuvauksista hyvin, ehkä vielä paremmin Tehokkaasta Suorittajasta, joka olikin ensisijainen tulokseni. Nettisivuilta löytyy pitkät kuvaukset kaikista persoonallisuustyyleistä, mutta lyhyesti sanottuna Tehokas Suorittaja on parhaimmillaan aikaansaava, pätevä ja esimerkillinen ja huonoimmillaan kilpailuhenkinen, työkeskeinen ja kärsimätön. Innostunut Suunnittelija on puolestaan parhaimmillaan iloinen, idearikas ja monipuolinen ja huonoimmillaan levoton, keskittymiskyvytön ja kärsimätön.

Hieman pisti hymyilyttämään pitkässä kuvauksessa ollut lause: "Tehokas Suorittaja on yleensä erittäin kunnianhimoinen kehittämään itseään ja tulemaan "parhaaksi omaksi itsekseen". Heinäkuun viimeisessä blogikirjoituksessani kerroin tämän olevan minun jääkaapin ovessani lukeva tavoite. Käsi sydämmellä vannon, että tein tämän persoonallisuustestin vasta tuon blogikirjoituksen jälkeen. Ehkä tämä vahvistaa testituloksen todeksi :)

Vaikka oma persoonallisuustyyli on nyt lähes tieteellisesti todistettu, haluaisin vielä lisävarmistusta. Testin tekemisen jälkeen tuli mieleeni, että olisi hauska tietää, saisiko läheiseni saman lopputuloksen, jos he tekisivät testin siltä kannalta, miten he minut ja ominaisuuteni näkevät. Voihan olla, että olen aivan kuutamolla itsevarman itsetuntemukseni kanssa. Täytynee pyytää heiltä pientä palvelusta.

Täytyy varoa. Tästä voi alkaa pitkä itsetutkiskelun matka, sinulla ja minulla. Nyt vain testattiin, mikä persoonallisuus testin kautta tulee ja onko se sama, mitä itse oletti. Ehkä seuraavana on luvassa tiedostaa omia piirteitä ja taipumuksia sekä alkaa vaikuttamaan niihin. Oleellista kun ei ole se, että tietää oman persoonallisuustyylinsä, vaan se, että tiedostaa oman luonteensa hyvät ja huonot puolet ja vielä osaa hyödyntää vahvuuksia ja pyrkii "lieventämään" tai kehittämään huonoja. Nimittäin tällä koko kakulla on aika iso rooli innostumisen ohjauksen ja onnistumisen kanssa.


Toivottavasti viides oivallus johdattaa sinut itsetuntemuksen pitkälle matkalle:
Innostusta pystyy ohjaamaan paremmin, kun tuntee itsensä. Tunne persoonallisuutesi, huomioi heikkoutesi ja hyödynnä vahvuuksiasi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti